Stopnje ohranjenosti kovancev in bankovcev

Označevanje ohranjenosti kovancev:

KOVNO NOV (UNC) - kovanec ni bil v obtoku in ima kovni sijaj.

ODLIČEN (XF) - kovanec ima minimalne sledove obrabe, vidne so najmanjše podrobnosti, prisotnega je nekaj kovnega sijaja.

ZELO LEP (VF) - kovanec z manjšimi znaki obrabe, vidne so vse podrobnosti, ni prisotnega kovnega sijaja. Lahko so prisotne rahle poškodbe reljefa.

LEP (F) - kovanec ima očitne znake obrabe, reljef je močno zglajen.

SLABŠE OHRANJEN (VG) - kovanec z močnejšimi sledovi obrabe, relief je močno zglajen.

SLABO OHRANJEN (G) - kovanec z zelo močnimi sledovi obrabe, relief je komaj viden.

IZ TUBE - kovancev ne ocenjujemo ker so pakirani v originalno tubo ali so vzeti iz nje neposredno pred pošiljanjem. Kovanec imajo lahko prisotne estetske napake kot so "mlečni" madeži, praske, ...

 

Označevanje ohranjenosti bankovcev:

TISKOVNO NOV (UNC) - bankovec je nov, brez poškodb ali kakršnih koli sledov manipulacije.

SKORAJ TISKOVNO NOV (AU) - Bankovec ni bil v obtoku a ima rahle sledove rokovanja, lahko se pojavijo tudi sledovi bančnega pakiranja ali sledovi stroja za štetje denarja. Lahko je rahlo valovit ne pa tudi prepognjen. Pobovi so lahko rahlo poškodovani.

ODLIČEN (XF) - Bankovec je iz obtoka a brez očistnih sledov obrabe. Bankovec je lahko nekajkratrahlo prepognjem ali enkrat zelo prepognjen. Robovi so lahko rahlo zapognjeni.

ZELO LEP (VF) - Bankovec je iz obroka z manjšimi sledovi obrabe. Bankovec je večkrat prepognjen, na papirju so lahko prisotne rahle nečistoče. Vogali so zaobljeni.

LEP (F) - Bankovec je iz obtoka z očitnejšimi znaki obrabe. Bankovec je lahko večkrat močno prepognjen. Prisotne so lahko zatrganine a brez manjkajočih delov ki bi lahko vplivali na osnovni izgled bankovca. Prisotne so lahko nečistoče, papir je mehak.

SLABŠE OHRANJEN (VG) - Bankovec je iz obtoka, popolnoma zmečkan in s prisotnimi močnejšimi znaki obrabe. Jasno so vidne poškodbe ali zartganine, a noben del bankovca ne manjka. bankovec je lahko močno umazan.

SLABO OHRANJEN (G) - Bankovec je iz obtoka in je popolnoma obrabljen, pretrgan, zmečkan,... . Na bankovcu so lahko manjkajoči delci a je bankovec še prepoznaven.