Razprodano Slovenija: 150. obletnica Rdečega križa na Slovenskem 3 EUR - 2016 UNC (DSzU rk16)

Slovenija: 150. obletnica Rdečega križa na Slovenskem 3 EUR - 2016 UNC (DSzU rk16) / www.numizmatika.si

"
Začetki Rdečega križa na Slovenskem segajo v leto 1866, ko je bilo v Ljubljani ustanovljeno "Žensko društvo za pomoč ranjenim in bolnim vojakom ter vdovam in sirotam padlih vojakov", leta 1879 pa še "Moško društvo za podporo in postrežbo ranjenih in bolnih vojakov". Društvi sta se združili leta 1902 in delovali kot del avstro-ogrskega društva Rdečega križa. Zbirali so denarne in druge prispevke ter sodelovali na področju zdravstva, prava in računovodstva. Predvsem so delovali na humanitarnem področju (brezplačna kuhinja, bolnišnice, zbiranje oblačil ipd.) med vojno in tudi v času miru.
 
Rdeči križ Slovenije je bil ustanovljen 18. junija 1944 na osvobojenem ozemlju v Gradacu v Beli krajini. Je neodvisna, humanitarna organizacija nacionalnega pomena, organizirana kot enotno društvo, ki deluje v 12 regijah z več kot 14 tisoč prostovoljci. RKS po javnem pooblastilu opravlja vrsto nalog, kot so krvodajalstvo, usposabljanje za prvo pomoč, pomoč socialno ogroženim osebam ter pripravljenost in odziv na naravne in druge nesreče. Deluje v skladu s sedmimi temeljnimi načeli gibanja Rdečega križa, ki so humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost. Je sestavni del mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter v sodelovanju z nacionalnimi organizacijami in drugimi humanitarnimi, zdravstvenimi in socialnimi organizacijami doma in v tujini z močjo humanosti izboljšuje življenje ranljivih ljudi.
 
Rdeči križ Slovenije je v 150-letni zgodovini pomembno prispeval k izboljšanju kakovosti življenja številnih družin in posameznikov, ki so bili v stiski – ne glede na raso, spol, jezik, vero ali druga prepričanja.
 
Vir: Rdeči križ Slovenije
 
Republika Slovenija ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem izdaja zbirateljske kovance, na katerih je glavni motiv mreža, ki je tudi nosilka simbola organizacije, tj. križa. Mreža kot motiv predstavlja delovanje in pomoč organizacije, ki je v veliki meri podprta z delom prostovoljcev.
  
 
Avtor dizajna: Gregor Ivanušič, Vinica pri Črnomlju
Kovanje: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato S.p.A., Rim / Italija
 
Avtorica dizajna: Maja Vodlan, Domžale
Kovanje: Royal Dutch Mint, Nizozemska"
 
Vir: Banka Slovenije
O artiklu
Naziv150. obletnica Rdečega križa na Slovenskem
ŠifraDSzU RK16
DržavaSlovenija
Leto izdaje2016
Naklada114.500
Nominalna vrednost3 EUR
KovinaJedro 75 Cu 25 Ni Kolobar 78 Cu 20 Zn 2 Ni
Teža (g)15
Premer (mm)32
Tehnika kovanjaSTA
Pakiranje/
Fotografija
Fotografija dejanskega kovancaNe

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Imate vprašanje v povezavi z artiklom Slovenija: 150. obletnica Rdečega križa na Slovenskem 3 EUR - 2016 UNC (DSzU rk16)?


 

 

Slovenija: 150. obletnica Rdečega križa na Slovenskem 3 EUR - 2016 UNC (DSzU rk16)

  • Šifra: DSzU rk16
  • Stanje kovanca: KOVNO NOV (UNC)
  • Razpoložljivost: Razprodano

  • Stroški pošiljanja niso vključeni v ceno artikla. Teža za obračun pošiljanja je 0.025 kg.
  • Razprodano

DDV je obračunan v skladu s 102. In 104. členom ZDDV-1. DDV ni posebej izkazan po 110. členu ZDDV-1.

Oznake: slovenija:, 150., obletnica, rdečega, križa, slovenskem, eur, 2016, unc, dszu, rk16

Loading...