Ni na zalogi 100-letnica rojstva narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta 2€ - 2011 PP (DSzP xx11)

100-letnica rojstva narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta 2€ - 2011 PP (DSzP xx11) / www.numizmatika.si

"Franc Rozman - Stane se je rodil 27. marca 1911 v Spodnjih Pirničah pri Ljubljani. Imel je revno in težko otroštvo. Pri petnajstih je bil hlapec v gostilni, nato pa se je izučil za pekovskega pomočnika. Že kot fant se je navduševal za vojsko in bil po izbruhu španske državljanske vojne med prvimi jugoslovanskimi prostovoljci v Španiji. V Jarmi je končal podčastniško šolo. Postal je poročnik in poveljnik čete, nato pa stotnik in poveljnik bataljona v mednarodni brigadi. Bil je resen in odločen borec. Po vojni v Španiji je preživel nekaj časa v francoskih taboriščih, potem pa pobegnil in se vrnil v domovino.
 
Takoj po okupaciji je organiziral partizanske enote na Štajerskem in bil vojaški inštruktor in organizator Štajerskega bataljona. Spomladi 1942 je postal poveljnik slovenske partizanske brigade, ustanovljene na Kremeniku na Dolenjskem. Štela je več kot tristo borcev in je bila tedaj najmočnejša slovenska partizanska enota. Od julija 1943 je bil poveljnik Glavnega štaba NOV in POS s činom generala, ki ga je vodil vse do svoje smrti. Umrl je 7. novembra 1944 v Bolnišnici OF Kanižarica pri Črnomlju za posledicami rane, ki jo je dobil med preskušanjem novega orožja. Po smrti je bil proglašen za narodnega heroja Jugoslavije in je pokopan v grobnici narodnih herojev v Ljubljani.
 
Komandant Stane, kakor so ga imenovali partizanski borci, je bil izraz idej in upanja slovenskega naroda med narodnoosvobodilnim bojem in velja za enega najsvetlejših likov iz obdobja NOB.
 
Republika Slovenija ob stoletnici rojstva narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta izdaja spominski kovanec za dva evra. Na kovancu je upodobljen lik Franca Rozmana - Staneta, v spodnjem delu pa je dodana peterokraka zvezda, ki je simbol gibanja, kateremu je komandant Stane pripadal. Izdanih je bilo 10.000 kovancev v posebni embalaži (kapsula)
 

Avtor idejnega osnutka: Edi Berk, Ljubljana
Izdelava in kovanje: Mint of Finland, Vantaa/Finska

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev"

VIR: Banka Slovenije

O artiklu
Naziv100-letnica rojstva narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta
ŠifraDSzP xx11
DržavaSlovenija
Leto izdaje2011
Naklada10.000
Nominalna vrednost2 EUR
KovinaObroč: 78Cu 20Zn 2Ni Center: 75Cu 25Ni
Teža (g)8.5
Premer (mm)25.75
Tehnika kovanjaPP
PakiranjeOriginalna zaščitna kapsula
Fotografija
Fotografija dejanskega kovancaNe

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Imate vprašanje v povezavi z artiklom 100-letnica rojstva narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta 2€ - 2011 PP (DSzP xx11)?


 

 

100-letnica rojstva narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta 2€ - 2011 PP (DSzP xx11)

  • Šifra: DSzP xx11
  • Razpoložljivost: Ni na zalogi

  • Stroški pošiljanja niso vključeni v ceno artikla. Teža za obračun pošiljanja je 0.015 kg.
  • Ni na zalogi

DDV je obračunan v skladu s 102. In 104. členom ZDDV-1. DDV ni posebej izkazan po 110. členu ZDDV-1.

Oznake: 100-letnica, rojstva, narodnega, heroja, franca, rozmana, , staneta, 2€, 2011, proof, dszp, xx11

Loading...